Ieren willen WK rugby 2023 organiseren

Redactie

Ierland en Noord-Ierland willen samen het WK rugby van 2023 organiseren. De regeringen van beide landen schaarden zich achter het plan van de Irish Rugby Football Union (IRFU). Het is voor het eerst dat beide landen samen een toernooi willen organiseren. De Ierse premier Enda Kenny beloofde vrijdag dat het gezamenlijke bid 'onmogelijk te weerstaan' wordt.

De IRFU schat dat de kosten voor de kandidaatstelling zo'n anderhalf miljoen euro bedragen. Het WK wordt in 2017 toegewezen. Zuid-Afrika werd tot nu toe gezien als de favoriet.

De Ierse rugbybond vertegenwoordigd rugbyers in zowel Ierland als in Noord-Ierland. Het Ierse team dat meedoet aan bijvoorbeeld het Zeslandentoernooi en het WK bestaat dan ook uit rugbyers uit beide gebieden.

Het WK rugby wordt normaal gesproken afwisselend gehouden in een land op het noordelijke en het zuidelijke halfrond. Zo was het toernooi van 2011 in Nieuw-Zeeland en is Engeland volgend jaar gastheer. Voor 2019 is Japan aangewezen als gastland waardoor de situatie onduidelijk is voor 2023. Japan hoort namelijk niet bij een van de twee grote rugbymachtsblokken.