Amerikaanse ruimtecapsule Orion dan toch vertrokken

Redactie

De Amerikaanse ruimtecapsule Orion is vrijdag dan toch gelanceerd. De Orion is de opvolger van de space shuttle en wordt voorbereid op latere bemande missies naar de maan en Mars. De testmissie van vrijdag bestaat uit twee rondjes om de aarde en een veilige terugkeer via de dampkring en duurt in totaal zo'n vier uur.

Met de Orion willen de Verenigde Staten de Amerikaanse bemande ruimtevaart nieuw leven inblazen. Zij richten het vizier daarbij op de maan, Mars en verder. Voor het eerst in 42 jaar stuurt ruimtevaartorganisatie NASA weer een ruimtevaartuig dat geschikt is voor bemande ruimtevaart hoger dan enkele honderden kilometers. Tijdens de testmissie zal de capsule tot 5800 kilometer stijgen.

Sinds de pensionering van het ruimteveer beschikt het land niet meer over ruimtevaartuigen die een bemanning kunnen meenemen. De VS moeten bijvoorbeeld voor het bemannen van het internationale ruimtestation ISS gebruikmaken van de Russische pendeldienst.

Donderdag werd de lancering om meerdere redenen uitgesteld. Er was een bootje verschenen in de wateren onder het vliegtraject, er stond een te harde wind en een klep in de raketmotor haperde.