Obama presenteert nieuwe minister van defensie

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert vrijdag Ashton Carter als zijn nieuwe minister van defensie. Als de Senaat de voordracht goedkeurt, wordt Carter de vierde minister van defensie van Obama, na Robert Gates, Leon Panetta en Chuck Hagel.

In tegenstelling tot alle andere ministers in het Pentagon van de afgelopen meer dan dertig jaar kan Carter niet bogen op een carrière in de krijgsmacht of het Congres. Hij is relatief onbekend, maar heeft in het Pentagon onder twee Democratische presidenten gediend: Bill Clinton en Obama.

De 60-jarige Carter wordt de eerste minister van defensie die na de Vietnam-oorlog volwassen werd. Hoewel hij zelf nooit onder de wapenen was, verkeerde hij de afgelopen jaren wel vaak onder uitgezonden troepen, vooral in zijn periode als onderminister van defensie in de jaren 2011-2013. Aan de Yale Universiteit studeerde hij natuurkunde en middeleeuwse geschiedenis.

"Er was in mijn hoofd geen relatie tussen die twee vakken, anders dan dat ze mij allebei fascineerden", schreef hij in 2007. "Ik ben dol op stoffige archieven, het ontcijferen van middeleeuwse handschriften en het leren van alle talen die nodig zijn om primaire en secundaire historische literatuur te lezen, met name Latijn."

Hoe Carter de defensie-agenda van Obama gestalte zal geven, of zijn invloed zal aanwenden om deze in nieuwe richtingen te sturen, is onduidelijk. Er zijn tal van geschriften van zijn hand waaruit wel het een en ander valt af te leiden. Zo schreef hij in 1999 samen met oud-minister van defensie William Perry een boek, Preventive Defense, waarin zij gevaren aangeven die, indien verkeerd aangepakt, kunnen uitgroeien tot 'echt grote bedreigingen' van de Verenigde Staten.

Op plaats een stellen zij het gevaar dat 'Rusland vervalt in chaos, isolement en agressie' en 'ten prooi valt aan zijn slechtste neigingen'. Noord-Korea staat ook op hun lijst. In een opiniestuk dat in juni 2006 in The Washington Post werd afgedrukt schreven Carter en Perry dat de VS niet moeten toestaan 'dat een openlijk vijandig land met kernwapens een intercontinentale ballistische raket vervolmaakt'. Als Noord-Korea voorbereidingen treft om een dergelijke raket te lanceren, zouden de VS hun intentie om die raket te vernietigen meteen duidelijk moeten maken, bijvoorbeeld met kruisraketten afgevuurd door een onderzeeboot.