Sven Kramer kraakt Sportgala

heywoodu

Schaatser Sven Kramer uit zich zeer kritisch over het Sportgala. De verkiezingen van de sporters van het jaar zijn te veel een populariteitsprijs die voor groot deel is gebaseerd op de gunfactor, schrijft de schaatskampioen vrijdag in zijn column in De Telegraaf. "Bij het stemgedrag van sporters gaat het niet louter om de weging van prestaties, maar veel meer en veel te vaak om persoonlijke voorkeuren."

Voetballers en schaatsers komen er volgens Kramer om die reden vaak bekaaid af. "Waarom? Omdat wij het in de ogen van veel sporters te goed hebben, zowel qua aandacht als financiële beloning. Daarnaast leeft de gedachte dat schaatsers te succesvol zijn. En dat is weer typisch Nederlands."

Wat Kramer betreft heeft het Sportgala geen meerwaarde. "Anders gezegd, ik zal er geen seconde minder van slapen als we met deze verkiezing zouden stoppen."

De prijs van beste sportman van het jaar is in Nederland inmiddels 63 keer uitgereikt. Schaatsen is de sport met de meeste 'zeges': 17 stuks, op de voet gevolgd door het wielrennen met 16 keer winst. Wel ging de prijs in de laatste tien jaar 'slechts' twee keer naar een schaatser. Bij de vrouwen is het beeld iets anders. Van de 57 prijzen voor sportvrouw van het jaar gingen er 14 naar zowel wielrennen als zwemmen. Zeven keer won een schaatster, net zoveel als het kunstschaatsen - waarvan Sjoukje Dijkstra er al zes won.

Sven Kramer kraakt Sportgala (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer kraakt Sportgala (Pro Shots/Erik Pasman)