Russische minister: "Beschuldigingen om onze sport te kleineren"

heywoodu

De in de inmiddels beruchte 'dopingdocumentaire' geuitte beschuldigingen aan het adres van de Russische sportwereld zijn niks meer dan een poging om de Russische sport te kleineren. Dat zegt althans de minister van sport van het land, Vitaly Mutko, tegenover R-Sport.

"Ze willen perse een soort systeem laten zien, net als enige betrokkenheid van de Russische overheid, om zo de sport in Rusland te kleineren. Natuurlijk vind ik dat niet leuk, want ik weet dat we juist de andere kant op zijn gegaan.", aldus Mutko. "We zijn de laatste jaren erg hard bezig geweest in de strijd tegen doping. We hebben nieuwe wetten, een modern laboratorium en een onafhankelijke antidopingautoriteit (RUSADA) en nu wil iedereen een schaduw werpen over onze prestaties."

Volgens Mutko is het niet meer dan een ingewikkelde situatie waarin een aantal mensen in de war zijn geraakt. "Het is lastig, want voor en tijdens de Spelen hebben buitenlandse controleurs ook in ons laboratorium gewerkt. Er werken er nog altijd een paar en dat zal voor verwarring gezorgd hebben." 

De minister zegt van plan te zijn om een onderzoek te starten, mits hij van de Duitse journalist Hajo Seppelt, die de documentaire maakte, de originele bestanden kan krijgen. "We willen natuurlijk naar de feiten kijken en we zullen doen wat wij vinden dat nodig is. Vooralsnog kan ik zeker niet concluderen dat er een soort systeem is. Ik wil er eigenlijk ook niet over praten, want ik weet dat er heel hard gewerkt is en dat Rusland nu een grootmacht is in de sportwereld. Dit werpt daar een schaduw over, maar zoals ik al zei, we willen al het nodige onderzoeken."

In de documentaire werd ook gesproken over een groot omkopingsschandaal, waarbij marathontopper Liliya Shobukhova voor bijna een half miljoen euro een positieve test afkocht. Volgens Mutko is dit echter geen nieuws. "De feiten die zei opsomt in de documentaire waren al bekend. Ze worden al onderzocht door de relevante autoriteiten en instanties, dus voor ons is dit geen nieuws."