Tusk aan het roer van de Europese Raad

Redactie

Donald Tusk is maandag na de Belg Herman Van Rompuy beëdigd als tweede president van de Europese Raad. Hij was, voordat hij in september aftrad, zeven jaar lang premier van Polen. Vanaf maandag heeft de oud-premier de leiding over topconferenties van de Europese Unie en gaat hij achter de schermen aan de slag als onderhandelaar. Tusk is de eerste Europese president uit een voormalig communistisch land.

De 57-jarige Tusk is geboren in de havenstad Gdansk. Hij is opgeleid als historicus en heeft speciale interesse in de Pool Jozef Pilsudski, die na de Eerste Wereldoorlog zijn hoogtijdagen vierde. Tusk ging zelf in de politiek nadat het communistische regime in Polen in 1989 ten val was gekomen. Hij was een van de oprichters van de partij Burgerplatform in 2001 en vanaf 2007 was hij premier. Dat duurde tot september, toen hij aftrad om EU-president te kunnen worden.

Tusk ziet zich gesteld voor een lastige taak. De achttien lidstaten tellende eurozone probeert uit een economisch dal te klimmen, terwijl Groot-Brittannië overweegt de eurozone te verlaten. Bovendien ontbreekt het Europa aan een eenduidige visie over de wijze waarop Rusland tegemoet moet worden getreden.

Tusk is een talentvol leider. Hij schuwt geen risico's en is ook niet bang om impopulaire hervormingen door te voeren, die hij op vaardige wijze weet te presenteren als noodzakelijk of voordelig op de lange termijn. De Pool is een goed strateeg en welbespraakt en overtuigend. Bovendien heeft hij kennis van de Russische politiek.

Dat is ook meteen een probleem: Tusk moet zijn positie ten aanzien van Rusland iets versoepelen. Ook heeft hij soms de neiging problemen onder het tapijt te vegen en heeft hij moeite persoonlijke wrok geen rol te laten spelen. Tusk hoort zichzelf ook graag praten: zijn beleidstoespraak uit 2007 duurde maar liefst drie uur. Dat praten doet hij het liefst in het Pools. De dag dat hij werd gekozen als president zei Tusk dat hij zijn Engels zou 'polishen' (oppoetsen). Daarna ging hij direct over op het Pools.