Tientallen demonstranten opgepakt in Hong Kong

Redactie

Pro-democratiebetogers in Hong Kong zijn maandag slaags geraakt met de politie toen ze het regeringskwartier probeerden te omsingelen. De met paraplu's uitgedoste betogers vochten met politieagenten die waren uitgerust met pepperspray, wapenstokken en schilden. De politie zegt veertig betogers te hebben opgepakt.

Met de omsingeling van de regeringsgebouwen wilden de betogers hun eind september begonnen campagne voor democratische hervormingen nieuw leven inblazen. Nadat studentenleiders zondagavond op de belangrijkste demonstratieplaats aan de ene kant van het regeringscomplex hadden opgeroepen de protesten op te voeren, probeerden demonstranten op te trekken aan de andere kant van het complex. Ze braken door politielinies heen en bezetten een belangrijke verkeersweg, maar stuitten op weg naar het kantoor van bestuurder Leung Chun-Ying op barricades van de politie.

De politie voerde enkele charges uit, maar trok zich later terug, waarna de menigte weer bezit nam van de doorgaande weg. Bij het aanbreken van de dag voerde de politie opnieuw charges uit om betogers van delen van het complex te verjagen. Politiechef Tsui Wai-hung liet weten dat de autoriteiten niet zullen toestaan dat de doorgaande weg geblokkeerd wordt.

Het bestuur van Hong Kong meldde in een verklaring dat elf politieagenten gewond waren geraakt. "De samenleving zal de onwettige daden van gewelddadige radicalen die herhaaldelijk politieagenten duwden en hun kordons belaagden, niet accepteren", luidde de verklaring.

De betogers zeggen hun protesten weer te willen opvoeren omdat de regering van Hong Kong zich niet hard wil maken voor hun eis dat de nieuwe leider van Hong Kong vrij wordt gekozen, en dat de keus niet beperkt wordt tussen kandidaten die zijn goedgekeurd door een ballotagepanel dat op de hand is van Beijing. In de verklaring zegt het bestuur van Hong Kong dat negeren van de door Beijing voorgeschreven opzet neerkomt op 'bouwen van luchtkastelen' en de 'grondwettelijke en democratische ontwikkeling van Hong Kong alleen maar zal vertragen'.