Rechter oordeelt over 'jihadpaar'

Redactie

De rechter oordeelt maandag over de teruggekeerde Syriëganger Maher H. en zijn van ronselen verdachte vrouw Shukri F. Het stel is 'islamitisch getrouwd' en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.

Tegen de 20-jarige Shukri uit Zoetermeer is met 4 jaar de zwaarste straf geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van het ronselen van zes mensen voor de jihad. Tegen Amsterdammer Maher H. (20) is 3 jaar geëist. Hij wordt verdacht van opruiing en voorbereiding om ernstige misdrijven te plegen in Syrië.

Beiden ontkenden de beschuldigingen voor de rechtbank in Den Haag. "Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt", vertelde H. Op haar beurt ontkende F. stellig dat ze mensen probeerde geestelijk rijp te maken om naar Syië te gaan.

Maar volgens het OM was ze erg overtuigend en dwingend in het uitdragen van haar geloof en gedachtegoed. Ze zou behalve vriendinnen ook haar eerste - minderjarige- echtgenoot en haar huidige man hebben geworven.

Het is de eerste keer dat de rechter uitspraak doet over Syriëgangers sinds het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd tegen jihadisme en radicalisering.