Bejaarde Chinese journaliste voor de rechter

Redactie

In China is het proces begonnen tegen de bekende journaliste Gao Yu. Ze staat achter gesloten deuren terecht voor het onthullen van staatsgeheimen. De 70-jarige journaliste is een van de bekendste Chinese intellectuelen die in 1989 achter de tralies verdwenen voor hun steun aan de studentendemonstraties op het Tiananmenplein.

Gao heeft volgens de aanklager op illegale wijze de hand gelegd op een document van de Communistische Partij. Dat zou ze vervolgens hebben doorgespeeld aan een website, zodat die het kon publiceren. De staatspers liet in het midden welk vertrouwelijk stuk het betreft, maar het lijkt te gaan om een circulaire voor de partijtop waarin de strategie van de partij uit de doeken wordt gedaan om westerse democratische idealen aan te vallen en de oppositie in China de kop in te drukken.

Agenten ontzegden journalisten vrijdag de toegang tot de rechtszitting van de derde arrondissementsrechtbank in Beijing. Wel bevestigde de politie dat de rechtszaak is begonnen.

Gao zat al eens eerder vast voor het lekken van staatsgeheimen. Toen duurde haar gevangenschap ruim een jaar.

De bejaarde journaliste werd in april opgepakt, enkele weken voor de vijfentwintigste verjaardag van de bloedige onderdrukking van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede.