Eredivisie: Preview speelronde 13

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend is het alweer tijd voor de dertiende speelronde in de Eredivisie. PSV gaat nog altijd aan de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door Ajax en Feyenoord. De staart van de ranglijst wordt nog altijd gevormd door FC Dordrecht en Heracles Almelo. Wat gaat de nieuwe speelronde voor gevolgen hebben? We blikken hieronder vooruit op vier wedstrijden.

De dertiende speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door AZ en Vitesse. In het verleden stonden beide ploegen in Alkmaar twintig keer tegenover elkaar. De Alkmaarder formatie was negen keer de beste tegen zeven keer voor de Arnhemmers. De laatste keer, dat de mannen van Peter Bosz in Noord-Holland wonnen, is alweer vijf seizoenen geleden. Of dat dit weekend wel lukt, is zeer de vraag. AZ bleef de laatste drie duels namelijk ongeslagen. Saillant detail: Trainer John van den Brom heeft met 324 duels in het geel-zwart een mooie staat van dienst opgebouwd.


Is AZ dit seizoen opnieuw de baas over Vitesse? (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Ook Willem II en Excelsior spelen vanavond tegen elkaar. Beide ploegen ontlopen elkaar op de ranglijst nauwelijks. De Tilburgers hebben op dit moment één punt meer dan de Rotterdammers. Het wordt hoe dan ook een mooie wedstrijd, aangezien Excelsior in de laatste vier duels ongeslagen bleef én vorig seizoen in Tilburg wist te winnen: 1-0. Toch weet je het maar nooit. Gesterkt door de eigen achterban zou Willem II de punten ook zomaar in eigen huis kunnen houden.

Morgen treffen PEC Zwolle en FC Twente elkaar in het IJsseldelta-stadion. Het is alweer even geleden dat deze confrontatie in Zwolle een winnaar opleverde. In de afgelopen twee jaar werd het telkens 1-1. Dit seizoen zijn de Zwollenaren in eigen huis echter nog ongeslagen. Mede daardoor staat de ploeg van trainer Ron Jans hoog geklasseerd: vijfde. Het verschil met FC Twente is echter maar één punt. Bovendien wonnen de Tukkers hun laatste twee duels, waardoor het vertrouwen in de ploeg gesterkt is.


De clash tussen Willem II en Excelsior; wie wint hem? (PRO SHOTS / Toin Damen)

Ook Heracles Almelo - ADO Den Haag staat voor zondag op het programma. De Heraclieden stonden geruime tijd op de laatste plaats in de Eredivisie, maar hebben de rode lantaarn inmiddels overgedragen aan FC Dordrecht. Nu is het zaak om wedstrijden te winnen, wat tegen ADO Den Haag misschien wel mogelijk is. Vorig jaar werd namelijk met 1-0 gewonnen. De Haagse formatie heeft echter de beschikking over Kramer, die op dit moment topscorer in de Eredivisie is. Toch staat ADO Den Haag slechts veertiende, al zijn de verschillen met de ploegen daarboven niet groot.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
22 nov om18.30 uur AZ - Vitesse FOX Sports 1
22 nov om18.30 uur Go Ahead Eagles - NAC Breda FOX Sports 5
22 nov om 19.45 uur Feyenoord - FC Dordrecht FOX Sports 3
22 nov om 20.45 uur Ajax - sc Heerenveen FOX Sports 1
22 nov om 20.45 uur Willem II - Excelsior FOX Sports 5
22 nov om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
23 nov om 01.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
23 nov om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
23 nov om 12.30 uur FC Groningen - PSV FOX Sports 1
23 nov om 14.30 uur PEC Zwolle - FC Twente FOX Sports 1
23 nov om 14.30 uur Heracles Almelo - ADO Den Haag FOX Sports 3
23 nov om 16.45 uur FC Utrecht - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
23 nov om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
23 nov om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1