Gewichtheffer bezorgt Albanië uniek goud

heywoodu

Daniel Godelli heeft Albanië op het WK gewichtheffen in Almaty voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille bezorgd in het eindklassement. In de klasse tot 77 kilogram was de 22-jarige Godelli iedereen de baas. De enige andere gouden medaille voor Albanië was voor Ymer Pampuri, maar tijdens de Spelen van 1972 - wat ook telde als WK - won hij 'slechts' goud op één van de onderdelen.

Bij afwezigheid van Lü Xiaojun lag de strijd volledig open. Sinds 2009 won de Chinees drie wereldtitels in olympisch goud, maar na zijn titel op de Asian Games van dit jaar besloot hij niet aan het WK mee te doen. Op het onderdeel trekken ontstond gelijk een spannende strijd tussen Godelli en de Chinees Zhong Guoshun, die sinds het WK junioren van 2006 niet meer op wereldniveau te zien was. Beiden kwamen uiteindelijk op een gewicht van 171 kilogram uit, met goud voor de lichtere Godelli. Kim Kwang-song uit Noord-Korea pakte het brons met 163 kilo.

Het stoten leverde ook spanning op, maar Godelli en Zhong konden het goud niet pakken. Dat ging naar de Noord-Koreaan Kim, die in zijn derde poging 200 kilogram optilde. Dat was knap, gezien het feit dat hij eerder op 195 kilo al bijna faalde. De strijd om de 'echte' wereldtitel, die in het eindklassement, ging verder tussen Godelli en Zhong. Na twee pogingen had de Albanees 198 kilo opgetild, twee meer dan zijn concurrent.

Zhong moest als eerste zijn derde en laatste poging wagen en deed dat met 201 kilogram. Dat faalde, waardoor Godelli zeker was van de wereldtitel. Dat gaf hem zelfs een kans op het wereldrecord, dat al sinds 2001 op 210 kilo staat. Hij liet 211 kilogram op de stang monteren, tilde het omhoog, maar kreeg het niet boven zijn hoofd. Het bracht de eindstand voor Godelli op 369 kilogram, twee meer dan Zhong en zes meer dan Kim.