Vrouwen dood na sterilisaties in India

Redactie

Door de overheid aangeboden sterilisaties in India zijn acht vrouwen fataal geworden. Twintig vrouwen liggen sinds de mislukte operaties in kritieke toestand in het ziekenhuis. De ingrepen zijn bedoeld om de bevolkingsgroei in het land af te remmen.

In totaal werden zaterdag 83 vrouwen, veelal uit arme dorpen, geopereerd in een ziekenhuis bij Bilaspur, in de deelstaat Chhattisgarh. De vrouwen werden in eerste instantie na de ingreep uit het ziekenhuis ontslagen, maar tientallen werden enkele uren later in allerijl met ambulances weer naar andere ziekenhuizen gebracht. Volgens een arts in een van de ziekenhuizen hebben alle vrouwen dezelfde symptomen: lage bloeddruk, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en shockverschijnselen. Op de lichamen van de overleden vrouwen worden lijkschouwingen verricht in de hoop de doodsoorzaak vast te stellen.

De drie artsen die de ingrepen uitvoerden, zijn voorlopig geschorst. De nabestaanden van de overleden vrouwen krijgen een compensatie van omgerekend zo'n 2650 euro.