WK-zilver voor karateka Berens

heywoodu

Karateka Geoffrey Berens heeft op het WK in Bremen zilver veroverd in de kumité tot 60 kilogram. Hij moest zaterdag in de finale met 2-1 zijn meerdere erkennen in de Brazilian Douglas Brose, die zo voor de vierde keer op rij een medaille won. In 2008 pakte hij al brons, gevolgd door de wereldtitel in 2010 en zilver in 2012.

Het gevecht met Brose was weinig spectaculair en kende alleen serieuze actie in de laatste minuut en vooral de laatste dertig seconden. Berens kon weinig laten zien, terwijl Brose tegen de grens van de regels aan leek te zitten. Zo sloeg hij Berens twee keer tegen de grond met een illegale stoot - in het karate moet een stoot 'gestopt' worden, zodat er alleen contact is en geen harde klap.

De Braziliaan kreeg een aantal waarschuwingen, drie uit categorie 2 - voor vasthouden, de mat verlaten of het ontwijken van een gevecht - en twee stuks uit categorie 1, voor illegale of gevaarlijke stoten. Vier waarschuwingen uit een van beide categorieën betekent automatisch diskwalificatie, maar de ervaren Brose wist dat precies te ontlopen.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Nederland een WK-medaille wint in het karate. Destijds pakte Daniël Sabanovic zilver in de open klasse kumité, die tegenwoordig niet meer op het WK aanwezig is. Sabanovic is nog altijd de laatste Nederlandse wereldkampioen. In 2000 won hij goud in de klasse tot 80 kilogram.