Rutte bedankt Australië voor hulp in nasleep MH17

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft Australië bedankt voor de 'uitstekende intensieve samenwerking' bij de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. "Samen met het eveneens zwaar door de ramp getroffen Maleisië vormen wij een coalition of the grieving", zei Rutte in een toespraak na zijn bezoek aan de Australische premier Tony Abbot.

De drie landen hebben volgens Rutte gemeenschappelijke doelen. "Repatriëring van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek."

Het is nog altijd moeilijk om onderzoek te doen in het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig is neergestort. "Maar we blijven gezamenlijk vastberaden om onze doelen te realiseren", zei Rutte. De premier wees erop dat een groot aantal Nederlandse slachtoffers in Australië woonde. "Dat laat zien hoe innig Nederland en Australië met elkaar verbonden zijn."

De vliegramp heeft de 'vanouds uitstekende vriendschapsband' tussen Australië en Nederland volgens Rutte versterkt. "Ik zou graag zien dat we in de toekomst onze bilaterale betrekkingen nog verder verbreden en verdiepen, zowel politiek en economisch als cultureel."

Vrijdag, dinsdag en woensdag zijn nog stoffelijke resten geborgen. Deze worden zaterdag naar Nederland gevlogen.