UNHCR start campagne tegen staatloosheid

Redactie

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is dinsdag een campagne begonnen tegen staatloosheid. Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres spreekt van een 'vergeten' mensenrechtenkwestie, waardoor nu naar schatting tien miljoen mensen in de wereld niet over behoorlijke wettelijke documenten beschikken. Aan die toestand zou binnen tien jaar een einde moeten komen.

"Wij hebben het over verborgen gemeenschappen, die achtergesteld worden, die niet in het wereldnieuws komen behalve wanneer de situatie zeer dramatisch is", zei Guterres.

De problemen met grote aantallen staatloze mensen zijn volgens Guterres het dringendst in Myanmar, de Dominicaanse Republiek, Ivoorkust, Thailand en Letland.

"Als je luistert, is het een getuigenis van wanhoop", zei Guterres. "Ik heb mensen gesproken die zeiden: 'Wij leven als wilde dieren, niemand erkent ons, wij hebben geen juridisch bestaan, geen juridische identiteit en onze kinderen zullen in dezelfde situatie verkeren'."

Guterres zei dat het in de afgelopen jaren gelukt is om vier miljoen mensen een nationaliteit te geven. Als dit tempo wordt opgevoerd kan het probleem worden opgelost.

Verder zei Guterres dat landen die niet toestaan dat vrouwen hun nationaliteit aan hun kinderen doorgeven hun wetten moeten wijzigen, zodat er niet meer kinderen staatloos opgroeien.