Een derde internetters slaat gegevens online op

Redactie

Ruime een derde van de Nederlandse internetgebruikers slaat zijn foto's, documenten en filmpjes niet op de eigen computer, maar op internet op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Vooral foto's worden online opgeslagen. Negentig procent van de internetgebruikers die online gegevens opslaan, doet dat met foto's. Ook documenten worden vaak online opgeslagen. Muziek, video's en e-books blijven vaker nog alleen op de computer staan.

Belangrijkste reden voor het online opslaan is voor de meesten dat de gegevens op die manier gemakkelijk op verschillende apparaten te bereiken zijn. De cloud wordt verder gebruikt om makkelijk gegevens te kunnen delen met anderen en als back-up.

Het gebruik van de zogenoemde cloud is vooral hoog onder smartphone- en tabletgebruikers. Dat komt doordat fabrikanten van telefoons en appmakers vaak online opslagruimte gratis aanbieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Drive van Google en iCloud van Apple.

Van de internetgebruikers die niet gebruikmaken van online opslaan, weet een derde niet van de optie af. Twee op de drie kennen cloud computing wel, maar kiest vooral vanwege veiligheid en privacy niet voor deze optie.