Minder winst voor DSM

Redactie

DSM heeft in het derde kwartaal de winst zien teruglopen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van het chemiebedrijf. Topman Fijke Sijbesma spreekt desalniettemin van een goed kwartaal, omdat ten opzichte van de eerdere kwartalen de financiële prestaties verbeterden.

Het nettoresultaat daalde met 21 procent tot 93 miljoen euro. Zonder eenmalige lasten en de afsplitsing van de farmaceutische tak mee te rekenen, daalde de winst met tien procent tot 121 miljoen euro.

De omzet kwam in het derde kwartaal één procent lager uit op 2,3 miljard euro. Uit de voortgezette activiteiten steeg de omzet echter met vijf procent. DSM heeft het afgelopen jaar de farmatak afgesplitst in een joint venture. Het chemiebedrijf heeft nog 49 procent van de aandelen in bezit.

DSM deed geen concrete voorspelling voor de prestaties over geheel 2014. Het bedrijf zei wel te verwachten dat deze 'in lijn zijn met de huidige marktverwachtingen'. Analisten mikken op een jaaromzet van net iets meer dan een negen miljard euro en een bedrijfsresultaat van 1,2 miljard euro.