Starter minder vaak aanjager van huizenmarkt

Redactie

Starters zijn de afgelopen jaren een minder grote rol gaan spelen in de doorstroming op de woningmarkt, meldt het Kadaster dinsdag. Slechts een op de drie starters betrekt een woning van een huiseigenaar die daarna weer een ander huis koopt. "Dit betekent dat twee op de drie starters geen verhuisketen op gang brengen", aldus het Kadaster.

Beginnende huiseigenaren waren wel verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aantal verkochte woningen, maar daarbij ging het vooral om nieuwbouwwoningen en huizen van mensen die de koopmarkt verlieten, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Starters kiezen ook vaker voor het kopen van een woning die door een corporatie van de hand wordt gedaan of voor een klushuis. Ook dat veroorzaakt geen doorstroming.

Dat starters vaker voor een nieuwbouwwoning kiezen in plaats van voor een bestaande woning waar de eigenaar graag vanaf wil, komt volgens het Kadaster doordat steeds vaker kleinere huizen worden gebouwd. Die vallen daardoor eerder onder het budget van een starter. Als het geen crisis is, worden juist luxere huizen gebouwd die alleen bereikbaar zijn voor mensen die al een huis hebben, aldus het Kadaster.

Dat starters vaker een huis kopen van iemand die daarna de koopmarkt verlaat, komt volgens de gegevens van het Kadaster mede doordat er meer van dat soort 'uitstromers' zijn. Dat is het gevolg van de babyboomgeneratie die nu met pensioen gaat. Die generatie heeft veel vaker dan generaties daarvoor een koopwoning, maar kiest nu bij verhuizing minder vaak voor huizenbezit.