Leger Burkina Faso belooft overgangsregering

Redactie

Het leger van Burkina Faso is van plan de macht over te dragen aan een interim-regering die alle lagen van de samenleving vertegenwoordigt. Dat heeft kolonel Isaac Yacouba Zida, die vorige week de macht greep nadat president Blaise Compaoré was afgetreden, maandag gezegd.

Zida zei te hebben gesproken met een groep diplomaten en dat het land zal worden geleid 'door een tijdelijk orgaan binnen de grondwettelijke kaders'.

Het was maandag rustig in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. De militairen die zich de afgelopen dagen op straat begaven waren nergens te zien. Het leger stapte in het machtsvacuüm dat vorige week ontstond toen de bevolking plots in opstand kwam tegen Compaoré. Aanleiding was een wetsvoorstel dat werd voorbereid in het parlement dat Compaoré, die 27 jaar aan de macht was, in staat zou stellen zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Betogers bestormden vrijdag het parlementsgebouw en staken een deel ervan in brand. Op de machtsgreep van het leger werd zondag negatief gereageerd. Betogers eisten dat Zida de macht zou overdragen aan een tijdelijke burgerregering.

De Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie hebben de machtsgreep van het leger veroordeeld.