Dalingssysteem van SpaceShip2 te vroeg in actie

Redactie

Het dalingssysteem van het ruimtevliegtuig SpaceShip2 van Virgin, dat vrijdag in de Mojavewoestijn neerstortte, kwam te vroeg in actie. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse transportveiligheidsraad NTSB. Het toestel brak tijdens de proefvlucht in stukken.

Volgens NTSB-chef Christopher Hart is de oorzaak van de crash nog niet vastgesteld, maar is uit het onderzoek gebleken dat het dalingssysteem - dat de staart van het toestel draait en in hoogte verstelt om zo snelheid te minderen - te vroeg in actie kwam. Het ruimtevliegtuig had nog niet de juiste snelheid bereikt.

Het inschakelen van het dalingssysteem gebeurt in twee fasen. Duidelijk is dat de co-piloot fase 1 had afgerond en het systeem had ingeschakeld. De tweede fase werd echter uitgevoerd 'zonder dat er iets over werd gezegd'.

Het onderzoek naar het ongeluk kan volgens Hart nog maanden duren. Er wordt onder andere bekeken of de piloten fouten hebben gemaakt en er of technische problemen waren.

Bij het ongeluk kwam de piloot om het leven. De co-piloot raakte zwaargewond.

Virgin Galactic is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson. Het bedrijf is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Branson had gehoopt om volgend jaar met de eerste toeristische ruimtevluchten te beginnen, maar hij zei zaterdag dat het project pas wordt hervat als de oorzaak van het ongeluk duidelijk is en de problemen zijn opgelost.