Verhoef wint verkiezing beste thriller van het jaar

Redactie

Auteur Esther Verhoef heeft met haar boek De Kraamhulp de verkiezing voor beste thriller van het jaar gewonnen. Verhoef won de Hebban Crimezone Award in de categorie Nederlandstalig. De Australische scenarioschrijver Terry Hayes won in de categorie buitenland met zijn debuut Ik Ben Pelgrim. De prijzen zijn zondagmiddag uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater in Zoetermeer.

Bezoekers van de website hebban.nl konden van 15 september tot 5 oktober kiezen uit een door de redactie samengestelde stemlijst van dertig vertaalde en dertig oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Onder de genomineerden waren Karin Slaughter, John Grisham, Loes den Hollander en Simone van der Vlugt. Dit jaar werden iets meer dan zestienduizend stemmen geteld.

Verhoef ging al twee keer eerder met de prijs aan de haal. De verkiezing voor beste thriller van het jaar werd in 2002 voor het eerst georganiseerd.

In de categorie thrillers voor jongvolwassenen won Mel Wallis de Vries met Wreed. Het Boek des Levens van de Amerikaanse historica Deborah Harkness won de award voor beste vertaalde fantasyboek, terwijl Heksenwaan van schrijver Martijn Adelmund en illustrator Iris Compiet werd bekroond als de beste Nederlandstalige fantasyroman. De debuutaward ging naar De Dode Kamer van Bronja Hoffschlag.