Oud-basketballers redden Oranje

Boris (borisz)

Een professioneel aangestuurde organisatie, opgericht door oud-internationals, moet er voor zorgen dat de Nederlandse basketballers zich optimaal kunnen voorbereiden op het Europees kampioenschap in 2015. Via het netwerk hebben de twaalf initiatiefnemers gezorgd voor sponsors.

Het Nederlands mannenteam verraste eind augustus door zich voor het eerst in 25 jaar te plaatsen voor het EK. Dat gebeurde met een piepjonge selectie. Het bijzondere was dat de ploeg de kwalificatie heeft gespeeld zonder vergoeding. Zowel Van Helfteren als zijn spelers plaatsten zich op basis van karakter. De ploeg trainde en reisde onder omstandigheden dat weinig met topsport te maken had. 

Door het initiatief van de oud-spelers krijgt de Nederlandse basketbalbond (NBB) een compleet nieuwe structuur. Zowel organisatorisch als financieel, De  initiatiefnemers zien nu de kans schoon om het amateurisme uitbannen. Bert Kragtwijk, Rolf Franke, Frank Kales, Bert Panman en anderen hebben hun netwerk aangesproken om sponsorgeld los te krijgen. Over een paar weken wordt de directeur bekendgemaakt die moet leideing gaan geven aan de nieuwe organisatie. "Als je topsport wilt bedrijven, moet de organisatie daaraan beantwoorden", zegt Kales. "Dit is het moment om een doorstart te maken. De toekomst moet nu gewaarborgd worden." 

Van Helfteren is gevraagd de ploeg opnieuw te leiden, maar nu met een fulltimecontract. De trainer heeft het voorstel in overweging. Spelers die gespeeld hebben in de kwalificatie zijn niet automatisch zeker van deelname aan het EK. Internationals om legitieme redenen de kwalificatie afzegden, kunnen een oproep verwachten. 

"Waarom zou je geen beroep op hen doen?", zegt Van Helfteren. "Het nationale team is er om te presteren. Ik ben ooit begonnen met een lijst van 45 namen. Ik weet niet meer precies van ieder individu waarom hij zich had afgemeld."

Het EK in 2015 zou oorspronkelijk in Oekraïne worden gehouden. De organisatie werd teruggeven vanwege de politieke onrust in het land. De groepsfase wordt nu afgewerkt in vier steden: Berlijn, Zagreb, Montpellier en Riga. De knock-outfase heeft plaats in het Franse Lille.