Plasterk grijpt in op Sint Maarten

Redactie

De gouverneur van Sint Maarten moet zich ervan verzekeren dat het nieuwe kabinet op het eiland bestaat uit integere mensen. De eilandbestuurder heeft daartoe een zogeheten aanwijzing gekregen van de rijksministerraad, maakte minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdagmiddag bekend.

Tot het onderzoek naar de integriteit is afgerond mogen de kandidaat-ministers en kandidaat-premier niet worden benoemd.

Aanleiding is een rapport over de corruptie op het eiland, dat een paar weken geleden verscheen. Daaruit bleek dat er ernstige integriteitsschendingen zijn op Sint Maarten, waaronder machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Die schendingen doen zich ook voor bij het politieke bestuur.

Over enkele weken komt het kabinet met een actieplan om deze problemen aan te pakken. "Dan is het cruciaal dat de regering die dit gaat uitvoeren totaal integer is", zei Plasterk. "De aanwijzing aan de gouverneur is dat die zich ervan moet verzekeren dat iedereen integer is." De aanwijzing gaat verder dan een check op een strafblad. Plasterk eist een waarborg dat de nieuwe bestuurders die worden benoemd integer zijn en integer blijven.

"Het is hoog tijd dat daar wat gebeurt", vervolgde de bewindsman. "Als het eiland verder afglijdt met integriteitsschendingen is dat op een gegeven moment echt slecht voor de welvaart, voor de rechtsstaat en voor de mensen die daar wonen."

Het actieplan bestaat onder meer uit een versterking van de douane, politie, kustwacht en Openbaar Ministerie. Het OM krijgt een eenheid die zich specifiek gaat richten op witteboordencriminaliteit in de politiek.

Premier Mark Rutte (VVD) sprak tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad tegen dat het kabinet ingrijpt op het eiland. "We voeren slechts de afspraken uit", zei hij. Het is een taak van de rijksministerraad om toe te zien op het financieel beheer en de rechtshandhaving op de eilanden. "Op Sint Maarten zijn buitengewoon serieuze zorgen over de stand van de hele justitieketen. Vandaar dat we het noodzakelijk achten om vanuit deze verantwoordelijkheid die maatregel te nemen."