Taakstraf voor verkopen mortierbuizen

Redactie

Een 26-jarige man uit Eindhoven moet een werkstraf van zestig uur uitvoeren voor het verkopen van mortierbuizen en chemicaliën waarmee vuurwerk kan worden gemaakt. Het Openbaar Ministerie had 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Omdat de Brabander meteen bekende de spullen te hebben verkocht en volledig meewerkte aan het onderzoek, viel het vonnis van de rechtbank in Den Bosch lager uit.

De Eindhovenaar verkocht een groot deel van vorig jaar via zijn website van mortierbuizen voor het afschieten van vuurwerkbommen en chemicaliën voor het maken van vuurwerk. Deze spullen mogen door een wetswijziging sinds 1 januari 2012 niet meer aan particulieren worden verkocht. De man verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van de wetswijziging.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat hij ook niet meer in vuurwerkgerelateerde goederen handelt. De rechters zijn ervan overtuigd dat de man oprecht niet wist dat hij zich schuldig maakte aan een strafbaar feit, omdat hij de spullen in alle openheid te koop aanbood op internet.