Tientallen Koerden dood bij aanslagen Irak

Redactie

Drie opeenvolgende zelfmoordaanslagen in het oosten van Irak hebben zondag aan zeker 58 mensen het leven gekost. Doelwit van de aanslagen was een complex van de Koerdische autoriteiten. De meeste slachtoffers waren leden van de Koerdische veiligheidsdiensten en burgers.

De aanslagen vonden plaats in Qara Tappah, zo'n 120 kilometer ten noordoosten van Bagdad. De eerste zelfmoordterrorist blies zich te voet op bij de poort van het complex, waar kantoren zitten van de Koerdische veiligheidsdiensten en een politieke partij. Enkele minuten later reden twee met explosieven volgestopte auto's het terrein op. Meer dan honderd mensen raakten gewond, aldus een lid van de gemeenteraad en ziekenhuismedewerkers.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Ze werden door drie buitenlandse jihadisten uitgevoerd, zei IS.

Eerder op de dag werd ook al een aanslag gepleegd in de roerige provincie Anbar. Doelwit van de aanslag was de politiechef van de provincie. Hij kwam om.

Het is een buitengewoon bloedig weekeinde in Irak. Zaterdag kwamen bij aanslagen op sjiitische buurten in Bagdad. Zeker 45 mensen lieten het leven.