Economie en nationalisme inzet verkiezingen Bosnië

Harry

De torenhoge werkloosheid of de nog altijd bestaande nationalistische tegenstellingen: het is zondag aan de kiezers van Bosnië om te besluiten welke van deze kwesties belangrijker is bij de stembus. De winnaar zal sowieso grondwettelijke hervormingen moeten doorvoeren.

De leider van de Bosnische Serviërs heeft tijdens de campagne vol ingezet op afscheiding. De Bosniakken en Kroaten hebben de nadruk juist gelegd op de kwakkelende economie. Zo'n 44 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk.

Het huidige bestuurssysteem in Bosnië vloeit voort uit een grondwettelijk akkoord uit de jaren negentig. Die overeenkomst was onderdeel van het vredesakkoord waarmee de Bosnische oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, ten einde kwam. Het grondwettelijk akkoord voorzag in de oprichting van twee entiteiten: de Bosniak-Kroatische Federatie en de Republika Srpska.

De twee entiteiten zijn zeer autonoom en worden verbonden door een centrale regering, een centraal parlement en een driekoppig presidium.

Alle partijen in Bosnië zijn het er over eens dat de huidige grondwettelijke situatie moet worden hervormd. Ze zijn het alleen niet eens over de manier waarop dat dient te gebeuren. De Bosnische Serviërs willen graag een onafhankelijke staat. De islamitische Bosniakken, die de meerderheid in de regio vormen, willen echter een meer gecentraliseerde staat. De katholieke Bosnische Kroaten willen op hun beurt weer eigen ministaat binnen Bosnië.

De ongeveer 3,3 miljoen kiesgerechtigden kiezen in totaal vijfhonderd nieuwe regeringsfunctionarissen, waaronder parlementsleden en leden voor het presidium. In de Republika Srpska mogen kiezers een nieuwe regionale president en een nieuw regionaal parlement kiezen. In de Bosniak-Kroatische Federatie worden nieuwe leden voor het regionale parlement gekozen en nieuwe leden voor de parlementen van de tien 'kantons'.