Nederland krijgt prominente rol in 'waterbank'

Redactie

Nederland gaat de Wereldbank assisteren bij de aanpak van wereldwijde waterproblematiek. In een nieuw opgerichte 'waterbank' van de Wereldbank krijgt Nederland een 'prominente functie'. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) ondertekende de overeenkomst zaterdag met president van de Wereldbank Jim Yong Kim.

Nederland gaat beslissen over kredietverlening van het fonds. Op dit moment staat zo'n 21 miljard dollar aan leningen uit. Het plan is om in de komende vijf jaar ieder jaar nog eens vier tot vijf miljard aan nieuwe en betere leningen af te sluiten. Nederland draagt zelf vijftig miljoen dollar bij aan het fonds voor de 'waterbank'.

Nederland krijgt een prominentere rol vanwege de grote kennis en kunde van ons land in watermanagement, aldus de Wereldbank. De komende vijf jaar moeten tweehonderd miljoen mensen van schoon drinkwater worden voorzien.

Ploumen is blij met de samenwerking. "Water is een speerpunt van het Nederlandse beleid. Dit initiatief is een bevestiging dat Nederland de groeiende wereldwijde uitdagingen succesvol kan aanpakken."