'Russische troepen weg van grens Oekraïne'

Redactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven de Russische troepen langs de grens met Oekraïne terug te trekken. Dat heeft het Kremlin zaterdagavond gemeld. In totaal zou het gaan om meer dan 17,5 duizend militairen die volgens de Russen in het gebied op oefening waren. De oefeningen zouden zijn afgerond, waardoor de militairen terug kunnen naar de kazerne.

De Russische troepen in het grensgebied baarden Oekraïne en het Westen ernstige zorgen. Ze zagen er pogingen in om de situatie in het oosten van Oekraïne verder te destabiliseren. Ook zijn er aanwijzingen dat Russische troepen direct betrokken waren bij gevechtshandelingen in de onrustige Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk.

De Russen hebben altijd ontkend dat het Russische leger in Oekraïne actief was. Ook de grote militaire aanwezigheid in het grensgebied heeft het land altijd verdedigd. Sinds begin vorige maand geldt in het oosten van Oekraïne een staakt-het-vuren tussen de troepen van de regering en pro-Russische separatisen. Op kleinere schaal wordt nog steeds gevochten.