[Upd] Historisch 4e goud voor 17-jarige turnster Biles

heywoodu

Simone Biles heeft op het WK turnen in Nanning haar derde wereldtitel veroverd. De 17-jarige Amerikaanse was zondag op de evenwichtsbalk de beste in een door fouten gedomineerde finale. Eerder pakte ze al het goud op de meerkamp en in de landenwedstrijd, terwijl ze later op zondag nog haar titel op vloer mag verdedigen.

In de finale op de evenwichtsbalk mocht Biles als tweede haar kunsten vertonen. De Chinese Bai Yawen was al geweest en bleek gelijk de enige die ook maar in de buurt van Biles kon blijven. Bai liet een score van 15.033 punten noteren, waar Biles met 15.100 nipt overheen kwam. Het gat met de rest was enorm, want het brons was voor uittredend kampioene Aliya Mustafina uit Rusland met 'slechts' 14.166 punten.

Door haar gouden medaille staat Biles nu op de twaalfde plek op de ranglijst aller tijden van meest succesvolle turnsters op het WK. In 2013 won ze ook al twee wereldtitels, waardoor ze op vijf gouden WK-medailles staat. Als ze op vloer haar titel kan verdedigen stijgt ze zelfs naar de zevende plek.

Update 09.37 uur

Biles is er ook in geslaagd om op vloer het goud te veroveren. Met een score van 15.333 punten was ze ongenaakbaar en zette ze Larissa Iordache uit Roemenië op grote achterstand: 14.800. Aliya Mustafina wist met 14.733 punten nog net het brons te pakken.

Voor Biles is het vierde goud een historische: Slechts twee vrouwen kregen het eerder voor elkaar om op één WK minstens vier titels te pakken. Ludmilla Tourischeva deed het in 1974, Larisa Latynina won er zelfs 5 in 1958.

Biles verlaat Nanning met liefst vier wereldtitels (Foto: Getty)