Geblesseerde Noord-Koreaan wint WK-goud op sprong

heywoodu

De Noord-Koreaan Ri Se-gwang heeft tijdens het WK turnen in het Chinese Nanning de wereldtitel op sprong gewonnen. De prestatie van de 29-jarige Ri was opvallend, want al na de kwalificaties eerder deze week was hij dusdanig geblesseerd dat hij amper normaal kon lopen.

Zijn eerste sprong in de finale leverde 15.633 punten op, de beste van alle zestien finalesprongen. Bij de tweede sprong leek het echter fout te gaan. Na de landing kon Ri niet meer op zijn linkerenkel staan, waarna hij door zijn coaches van de mat gedragen moest worden. Toch kreeg hij genoeg punten om op een gemiddelde van 15.416 uit te komen.

De Oekraïener Ihor Radivilov, winnaar van brons op de Spelen in Londen, kwam dankzij twee sterke sprongen uit op 15.333 punten, wat goed bleek voor het zilver. Jacob Dalton uit de Verenigde Staten van Amerika pakte met 15.199 punten de bronzen medaille. Voor de Zuid-Koreaanse favoriet Yang Hak-seon ging het bij de eerste sprong fout. De regerend olympisch en tweevoudig wereldkampioen ging bij beide sprongen onderuit, wat hem slechts de zevende plek opleverde.