Ban Ki-moon voor overleg in Libië

Redactie

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is zaterdag naar de Libische hoofdstad Tripoli gereisd om de strijdende groepen in het land tot verzoening te bewegen. In Libië woedt een bloedige strijd tussen rivaliserende groepen. Het land kent inmiddels twee parlementen en twee regeringen.

Afgelopen zomer werd Libië overspoeld door een golf van geweld. Militiestrijders uit de westelijke stad Misrata en islamisten trokken door de hoofdstad Tripoli. Ze steunen de regering die was aangewezen door het vorige parlement en verdreven het parlement en de regering die bij de verkiezingen waren aangewezen uit de hoofdstad. Sindsdien zetelt de gekozen regering in het oosten van Libië.

Het is het tweede bezoek van Ban aan Libië sinds de val van wijlen Moammar Gadhafi. Vorige maand besloten de VN een poging tot een dialoog te wagen en te bemiddelen tussen de twee kampen.

Ban was zaterdag, samen met Libische politici en Europese diplomaten, aanwezig bij een eerste overleg dat op televisie werd uitgezonden. Speciaal VN-gezant voor Libië Bernardino Leon zei dat Tripoli 'de komende uren weer de hoofdstad van een verenigd Libië is'.