Uitslag Moto3 Grand Prix van Japan

heywoodu

Álex Márquez heeft de Grand Prix van Japan in de Moto3 gewonnen. Op de Twin Ring in Motegi wist hij zijn hoofd het best koel te houden in de tumultueuze slotfase. Voor de Spaanse kampioenschapsleider is het de derde overwinning van het seizoen. Jasper Iwema speelde met de 20e plek geen rol van betekenis.

Bij de start pakte polesitter Danny Kent de leiding, voor Niccolò Antonelli en Jack Miller, die snel de tweede plaats overnam. Álex Rins, nummer drie in het kampioenschap, kende een dramatische start. De Spanjaard viel van de zevende plek terug tot buiten de top twintig. Voor Scott Deroue ging het nog minder, want de Nederlander werd al in de eerste bocht onderuit gereden.

Kampioenschapsleider Álex Márquez, gestart als zevende, kwam al snel naar voren, terwijl ook Miguel Oliveira en Brad Binder zich meldden voor de strijd voorin. Na vijf ronden ontstond dan ook een kopgroep met Miller, Kent, Márquez, Oliveira, Binder en John McPhee. Ook Efrén Vázquez kon even later aansluiten, terwijl Rins zich langzaam opwerkte naar de dertiende stek.

In de kopgroep werd ronde na ronde gevochten om alle plekken, tot Oliveira met een highsider van de baan vloog. De Portugees leek zich te blesseren, maar kon niet veel later zelf weer lopen. Het was vervolgens een tijdje rustig voorin, tot twee ronden voor het einde. Plotseling barstten de gevechten weer los en bij het ingaan van de slotronde reed Miller op kop, voor Kent en Márquez. 

Kent moest bijna door het gras maar kon Miller wel passeren. Het gevolg hiervan was echter dan beiden wijd gingen bij de volgende bocht, waarna ze met elkaar in aanraking kwamen en kansloos waren voor de winst. Márquez profiteerde en raasde als eerste over de finish, voor Vázquez en Binder. McPhee werd vierde, de kemphanen Miller en Kent pakten plek vijf en zes.

In het kampioenschap breidt Márquez zijn voorsprong op Miller uit tot 25 punten, precies het aantal dat er voor een overwinning gegeven wordt. Met nog drie races te gaan heeft ook Rins nog een titelkans, voor Romano Fenati en Vázquez is die kans puur theoretisch.