AEX sluit onder de 400 punten

Redactie

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevig verlies gesloten. De AEX leverde 1,7 procent in op 395,68 punten en op weekbasis eindigde de hoofdgraadmeter bijna 4 procent lager. Het sentiment werd deze week bepaald door 'zorgwekkende' cijfers uit Duitsland. De komende periode moet blijken of dit eenmalig was of structureel.

In de AEX werden alle fondsen, met uitzondering van DSM, lager verhandeld. DSM koerste een nipte 0,1 procent hoger. De grootste dalers in de hoofdindex waren Fugro en Randstad met verliezen van respectievelijk 6,8 en 4,6 procent. Ziggo koerste fractioneel lager nadat Brussel toestemming gaf voor een overname door Liberty Global.

In de AMX eindigden ook vrijwel alle fondsen in het rood. Centenfonds Imtech, donderdag nog goed voor enorme koersbewegingen, verloor tien procent. Verder leverde Aperam 5,2 procent in en gingen Air France-KLM en USG People met verliezen van ruim 4,5 procent het weekend in. NSI wist de voeten droog te houden en dikte 0,8 procent in waarde aan. Vastned steeg 0,1 procent.

Bij de kleinere fondsen was het Besi met 5,6 procent dat de grootste klap te verwerken kreeg. Kendrion dikte 3,7 procent aan en de Telegraaf Media Groep werd 1,3 procent meer waard.

Uitblinker was het lokaal genoteerde Crown van Gelder na een overnamebod van 5,50 euro per aandeel. De papierfabrikant werd op de beurs 24,8 procent meer waard en sloot op een koers van 5,24 euro per aandeel. Ondanks de stevige premie die Andlinger betaalt, noemden verschillende marktvorsers de overnameprijs aan de magere kant.