FIA: Bianchi verloor controle over auto

Peterselieman

Autosportfederatie FIA heeft vanuit Sochi uitleg gegeven over de crash van Formule 1-coureur Jules Bianchi vorige week in Japan. De Fransman ligt na de crash in kritieke toestand in het ziekenhuis. De beschikbare camerabeelden lijken erop te wijzen dat hij zelf de fout in ging.

Adrian Sutil crashte in de 42e ronde op een nat Suzuka met de Sauber in de linkerbocht na de Dunlop Curve. Hij gleed zijwaarts in de bandenstapels en kon ongedeerd uitstappen. Terwijl de marshalls bezig waren de bolide weg te takelen crashte een ronde later Bianchi met een snelheid van rond de 200 kilometer per uur tegen de achterzijde van de tractor aan. Er werd op dat moment rond de plaats van het ongeval met dubbel geel gezwaaid.

FIA-directeur Charlie Whiting gaf uitleg: "We kunnen op de telemetriegegevens zien dat hij snelheid heeft teruggenomen, zoals alle coureurs dat hebben gedaan. Sommige coureurs gingen veel langzamer, anderen een beetje. Maar we kunnen vraagtekens plaatsen in welke mate hij snelheid heeft teruggenomen."

Net als Sutil gleed Bianchi weg op de zeer natte baan en probeerde dit te corrigeren. De Marussia reageerde op het sturen en ging hierdoor naar rechts van de baan af, via het natte gras richting de tractor. De bolide knalde tegen de achterzijde van het voertuig aan, schoof er onderdoor en botste daarna tegen de bandenstapels aan. De klap tegen de tractor heeft hersenletsel bij Bianchi veroorzaakt, waarna de knal in de bandenstapels dit verergerd heeft.