Zonderland noemt juryoptreden WK turnen 'schokkend'

DeLuna

Epke Zonderland is normaal gesproken niet de man van de zware woorden, maar ditmaal wil hij zich niet inhouden. Na de ontknoping in de landenfinale op het WK turnen noemt Zonderland de uitslag die de jury op het scorebord toonde 'schokkend'. Japan stond lang op nummer één in het klassement maar China wist op het allerlaatste moment nog voorbij Japan te gaan. 

Zonderland heeft het hier niet over de Chinese Chenglong Zhang die op het laatste onderdeel, de rekstok, een score van 15,966 wist te behalen, maar over diens ploeggenoot. "Ik wist dat hij in staat is om zestien punten te halen, maar wat die tweede Chinees (Chaopan Lin, red.) scoorde, dat sloeg nergens op. Hij kreeg 15,2 terwijl hij zeker een half punt minder had moeten krijgen."

Uiteindelijk won China de landenwedstrijd met 0,1 punt voorsprong op Japan. Zonderland denkt dat de jury daar bewust of onbewust de hand in heeft gehad. "Ik schrok ervan. Dit was zo duidelijk. Het duurde bij elke Chinees bizar lang voordat er een cijfer kwam. Voor mijn gevoel waren ze aan het puzzelen: hoeveel hebben de Chinezen nodig om bovenaan te komen."

De 28-jarige Zonderland laat zich niet gek maken, maar is wel gewaarschuwd. De Chinees Zhang is de grootste concurrent van de huidige wereldkampioen. "Ik moet gewoon een superoefening neerzetten, zo goed dat het zelfs geen invloed heeft als de jury iets wil sjoemelen."