MKB-Nederland wil leningen EIB ook buiten banken om

Redactie

De Europese Investeringsbank (EIB) zou niet alleen via commerciële banken zijn leningen moeten verstrekken. Het geld zou ook via alternatieve financieringsvormen moeten worden ingezet, zodat midden- en kleinbedrijf er meer van kan profiteren. Daarvoor pleit voorzitter van MKB-Nederland Michël van Straalen woensdag in De Telegraaf.

Aanbieders van leasing, factoring en kredietunies zouden ook bij de EIB moeten kunnen aankloppen voor garanties, vindt Van Straalen. Doordat het geld nu alleen via banken loopt, maakt het Nederlandse mkb weinig gebruik van het Europese geld, stelt de MKB-voorman. Een woordvoerder van de EIB laat in een reactie in De Telegraaf weten wel wat te zien in het voorstel van Van Straalen.

De onderbenutting komt doordat banken ondanks de garanties van de EIB op de eerste verliezen nog altijd terughoudend zijn met het verstrekken van leningen, stelt Van Straalen. "Banken zijn nog altijd risicomijdend, ze stellen zich terughoudend op", citeert De Telegraaf.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland krijgen later op woensdag een presentatie van de Europese bank over het nieuwe steunprogramma voor onderzoek en innovatie in het mkb. Van Straalen is daarbij aanwezig.

Vorig jaar besteedde de EIB in totaal 1,3 miljard euro in Nederland. Dit jaar loopt dat op tot meer dan twee miljard euro, schrijft Het Financieele Dagblad. Om de leningverstrekking aan te wakkeren opende de bank in het voorjaar een vestiging in Nederland.

Volgens het FD wordt snel meer bekendgemaakt over de deze zomer aangekondigde leningverstrekking aan woningcorporatie Ymere. Het wordt de eerste keer dat de EIB in een corporatie geld steekt. Volgens de zakenkrant gaat het om 150 miljoen euro.