Abvakabo FNV voor fusie met andere vakbonden

Redactie

Leden van vakbond Abvakabo FNV hebben dinsdag op het congres van de FNV in Den Haag ingestemd met de fusie van vier FNV-bonden. Van hen stemden 94 procent voor, meldt vakcentrale FNV dinsdag.

"Dit is een belangrijke stap naar vernieuwing van de FNV", zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk in een verklaring. "Ik ben er trots op dat onze leden volmondig ja hebben gezegd." De Abvakabo is de bond voor ambtenaren en is na FNV Bondgenoten de grootste vakbond die is aangesloten bij de FNV.

Drie van de vier bonden die betrokken zijn bij het fusieproces hebben nu positief op de fusieplannen gereageerd. Maandag was FNV Sport de eerste, gevolgd door FNV Bouw. "Het is goed om te zien dat ook Abvakabo wil samengaan in een sterkere vakbeweging die dicht bij de leden staat", aldus FNV-voorman Ton Heerts.

Woensdag stemt FNV Bondgenoten nog over de geplande fusie. Gaat de samensmelting door, dan gaan gaan FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV en FNV Sport per 1 januari op in de FNV. De andere bonden blijven zelfstandig lid van de FNV. Donderdag neemt de bondsraad een definitief besluit over de fusie.

De fusie is voorgesteld omdat de bonden dan een sterkere positie hebben. Vrijdag staat het slotcongres op het programma.