Timmermans tevreden over hoorzitting

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kijkt tevreden terug op de hoorzitting die hij dinsdag als aanstaand eurocommissaris doorstond in het Europees Parlement. Timmermans sprak na afloop van een 'boeiend debat'.

"De onderwerpen die ik had verwacht, kwamen inderdaad voorbij", zei Timmermans. "Ik hoop dat ik naar tevredenheid heb kunnen antwoorden. Het is nu aan de leden van het parlement om zich daarover uit te spreken."

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout constateerde na afloop dat Timmermans het parlement heeft 'ingepakt'. "Maar het parlement was ook wel erg mild voor hem." Zijn D66-collega Sophie in 't Veld zei nog veel vragen te hebben over de rol die Timmermans binnen de Commissie krijgt. "Wat worden de grenzen van zijn macht? Als andere eurocommissarissen zijn rol niet accepteren, werkt het hele systeem niet meer."

Achter de schermen wordt volop overlegd over de eurocommissarissen voor wie de hoorzittingen wel problemen opleverden. Zo verdwijnt de Sloveense liberale oud-premier Alenka Bratusek mogelijk van het toneel, om te worden vervangen door een sociaaldemocratische landgenote. Ook wordt waarschijnlijk nog met delen van portefeuilles geschoven.

Het overleg gaat tussen de fracties in het Europees Parlement en aanstaand commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het is aan Juncker om eventuele wijzigingen door te voeren. Het parlement kan uiteindelijk alleen stemmen over de Commissie als geheel.