Rebellen Jemen wijzen nieuwe premier af

Redactie

De sjiitische rebellen in Jemen wijzen de nieuwe premier die de president dinsdag heeft aangesteld af. Ahmed Awad bin Mubarak, die een verleden heeft als vredesonderhandelaar, had de verzoening tussen de regering en de sjiitische Hawthi-rebellen moeten leiden. De Hawthi zien in Bin Mubarak echter niet de beloofde consensuskandidaat.

De benoeming 'steekt de draak met de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Jemen en met de wil van het volk', lieten de opstandelingen dinsdag weten. Hawthi-kopstukken hadden de afgelopen tijd al laten vallen dat ze Bin Mubarak een te nauwe bondgenoot van president Abed Rabbo Mansour Hadi vinden.

De 46-jarige Bin Mubarak diende tot dinsdag als stafchef van de president. Na overleg met de politieke partijen benoemde die hem tot premier. Hadi had de Hawthi-rebellen beloofd een onafhankelijke technocraat aan te stellen als regeringsleider.

De Hawthi's tekenden vorige maand een vredesovereenkomst met de regering. De opstandelingen beloofden de wapens neer te leggen en zich terug te trekken uit de hoofdstad Sanaa in ruil voor meer inspraak in het landsbestuur. Het akkoord maakte een einde aan weken van strijd waarin de rebellen veel terreinwinst hadden geboekt.

Bin Mubarak had in 2011 de leiding over het verzoeningsproces dat destijds een eind moest maken aan de voortdurende machtsstrijd en de wanorde in het land. Hij geniet een goede reputatie in het Westen.