Steven de Jong vreest Iraanse censuur niet

Redactie

Regisseur Steven de Jong reist volgend jaar naar Iran om een romantische film op te nemen, maar maakt zich geen zorgen over de censuur in het streng islamitische land. "Maar er mogen natuurlijk geen dampende seksscènes in de film zitten, dan wordt het daar niet uitgezonden", vertelt de filmmaker. "Het ligt allemaal vrij gevoelig."

De Jong is net in Iran geweest om met de autoriteiten te spreken over zijn filmplannen. "Ik ben heel gastvrij ontvangen", vertelt hij. "Ik heb ook een kopje thee gedronken met de minister van cultuur." Hij baseerde het scenario dat hij schreef met Dick van den Heuvel op het verhaal van de Iraanse acteur David Davood, die verliefd werd op een Nederlandse vrouw.

"Ik heb het gevoel dat ik een mooie film kan maken en dat ze me vertrouwen", zegt hij over de plannen. "Ik hoop dat de film gebruikt kan worden om twee culturen dichter bij elkaar te brengen. Als ik daar ook maar ietsiepietsie aan kan bijdragen, ben ik heel blij."

De Jong is al twee jaar bezig met de film. Hij zette het project op een laag pitje toen producent Jos van der Linden in 2012 op 64-jarige leeftijd onverwacht kwam te overlijden. "Toen had ik er even geen trek in, maar het contact met Iran is altijd gebleven", legt hij uit.

De regisseur van films als De Hel van '63 en Leve Boerenliefde is vorige week teruggekomen van zijn bezoek aan de hoofdstad Teheran en is van plan in het voorjaar terug te keren voor de opnames. "Ik heb met de minister afgesproken dat de film in première kan gaan op het filmfestival van Teheran in het najaar."