Rutte: Bernhard geen opdrachtgever geheime dienst

Redactie

De in 2004 overleden prins Bernhard was 'geen opdrachtgever' van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) of andere geheime diensten. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) donderdag in antwoord op vragen van de SP. De partij wilde meer weten over de relatie tussen de prins en de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Aanleiding voor de vragen waren de onthullingen van historicus Gerard Aalders eerder dit jaar in het boek Niet Was Wat het Leek. Bernhard zou de BVD volgens Aalders midden jaren negentig opdracht hebben gegeven onderzoek te doen naar het dossier dat de Amerikanen over de prins in bezit hadden.

Die opdracht volgde nadat Aalders destijds had aangekondigd bewijzen te publiceren over het verleden van de prins bij de NSDAP, de partij die uitgroeide tot de nazipartij van Adolf Hitler. Bewijzen hiervoor troffen historici aan in Amerikaanse archieven.

De man van koningin Juliana heeft hier volgens Rutte nooit opdracht toe gegeven. "De BVD en andere geheime diensten zijn werkzaam geweest binnen de hiervoor geldende wettelijke kaders", benadrukt de premier bovendien in het korte antwoord op de vragen die SP-Kamerlid Ronald van Raak in april indiende.

Prins Bernhard (Foto: Novum)
Prins Bernhard (Foto: Novum)