India en Zuid-Korea pakken eerste hockeytickets Rio 2016

heywoodu

Het Indiase mannenhockeyteam heeft zich als eerste geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat deden ze donderdag door aartsrivaal Pakistan te verslaan in de finale van de Asian Games. Thuisland Zuid-Korea kaapte het olympisch ticket bij de vrouwen weg.

De mannen van Pakistan wonnen vier jaar geleden voor de achtste keer het goud, terwijl India alleen in 1966 en 1998 de titel pakte. Bij de vorige twee edities haalden ze zelfs de finale niet, maar daar bracht de historische grootmacht in Incheon verandering in. In de groepsfase wist Pakistan nog met 2-1 te winnen, in de finale stond het na vier kwarten 1-1. Shoot-outs moesten eraan te pas komen en daarin bleek India met 4-2 het koelst.

Bij de vrouwen ging thuisland Zuid-Korea met het goud en dus het olympisch ticket aan de haal. Dat deden ze door na twaalf jaar de titel weer terug te pakken van China, dat in 2002, 2006 en 2010 goud won. De Koreanen waren van 1986 tot en met 1998 al vier keer op rij de besten. In de finale in Incheon maakte Kim Da-rae in het derde kwart de enige en dus winnende treffer.