Voorzitter ITF denkt na over verkorten Davis Cup-wedstrijden

Boris (borisz)

Wedstrijden om de Davis Cup worden mogelijk ingekort. Francesco Ricci Bitti, voorzitter van de internationale tennisfederatie (ITF), zei in New York dat het een mogelijkheid is. "Ik sluit niet uit dat we er in de toekomst over gaan nadenken'" sprak de Italiaan behoedzaam. "Van maximaal vijf naar maximaal drie sets per partij, is te doen."

Ricci Bitti wil de duels tijdens de Davis Cup aantrekkelijker maken voor publiek en media. De voorzitter deed zelf twee voorstellen. Partijen zouden van vijf sets terug moeten gaan naar drie sets en een andere optie is om de tweede service af te schaffen. "Ik zou de sets willen inkorten, omdat de meeste aandacht toch altijd ligt op de laatste punten. Daarnaast zou ik de tweede service willen afschaffen. Daarmee krijgt de eerste opslag veel meer waarde. Het wordt dan een moment van hoge concentratie. Ik ben benieuwd hoe de spelers daarmee omgaan."

Er is eens eerder geopperd om de Davis Cup eens in de twee jaar te organiseren en dan op één centrale plaats met de zestien beste landen van de wereld. Voorzitter Ricci Bitti is daar geen voorstander van. "De Davis Cup zou eens in de twee jaar aan betekenis verliezen", aldus Ricci Bitti "Het uit- en thuisschema is ook een belangrijke pijler van het toernooi. Voor veel landen is dat de enige kans om proftennis binnen te halen."

Nederland speelt komend weekeinde in de Amsterdamse Ziggodome een play-off tegen Kroatië. De winnaar plaatst zich voor de wereldgroep in 2015. Er zal gespeeld worden op gravel.