Olympisch gymnastiekkampioene (20) ernstig ziek

heywoodu

Volgens Russische media ligt ritmisch gymnaste Anastasia Bliznyuk met een ernstige nieraandoening op de intensive care in een ziekenhuis in Moskou. Dat heeft haar vader, de Oekraïense oud-voetballer Ilya Bliznyuk, bekendgemaakt.

De 20-jarige Bliznyuk maakte tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 deel uit van het Russische team dat de gouden medaille in de teamwedstrijd in de wacht wist te slepen. Na het mislukte WK in 2013 - de ploeg werd slechts derde - werd Bliznyuk net als de rest van het gouden team min of meer gedwongen om te stoppen met de sport, vanwege 'sterallures'.

"Ik kreeg een telefoontje uit Moskou, van het ziekenhuis waar Anastasia nu ligt", aldus vader Bliznyuk tegenover ITAR-TASS"Ik had de arts aan de telefoon en hij vertelde me dat mijn vrouw en ik zo snel mogelijk naar Moskou moesten komen. Daar zou hij ons meer kunnen vertellen over wat er aan de hand is met onze dochter, maar hij kon niet zeggen dat ze buiten levensgevaar was."

Volgens een vriendin van Bliznyuk, Alina Makarenko, had de gymnaste kortgeleden last van koorts, waarna ze ook getroffen werd door een luchtweginfectie. "De dokters besloten vervolgens dat Anastasia een longontsteking had", aldus Makarenko, die zelf ook deel uitmaakte van de gouden ploeg in Londen. "Niet veel later ging ze naar het ziekenhuis en viel ze zomaar flauw. De artsen hebben het nu over pyelonefritis (nierbekkenontsteking), wat volgens hun erg gevaarlijk kan zijn."

Twee weken eerder overkwam de 19-jarige Makarenko zelf al iets vergelijkbaars. Ze werd getroffen door koorts, waarna haar nieren in de problemen kwamen. Ze bleek nierstenen te hebben waaraan ze geopereerd moest worden. Vervolgens liep ook zij een luchtweginfectie op, waardoor ze tijdens het slapen in hevige ademnood kwam: "Ik durfde niet te gaan slapen, want ik dacht dat ik nooit meer wakker zou worden."

Over de huidige toestand en de vooruitzichten voor Bliznyuk is nog niks bekendgemaakt.

Bliznyuk, Makarenko en de overige teamleden op weg naar olympisch goud in Londen (Foto: Getty)