[US Open] Cilic in finale na winst op Federer

Peterselieman

De finale van de US Open gaat maandag tussen Marin Cilic en Kei Nishikori. Een paar uur nadat Nishikori (10) voor een stunt had gezorgd door Novak Djokovic (1) te verslaan, verbaasde Cilic (14) vriend en vijand met een zege in straight sets op vijfvoudig winnaar Roger Federer (2): 6-3, 6-4 en 6-4.

Cilic haalde nooit eerder de finale op een Grand Slam. Zijn plaats bij de laatste vier op de Australian Open van 2010 stond jaren te boek als zijn grootste wapenfeit. Met Nishikori staat maandag ook aan de andere kant van het net een speler die debuteert op het allerhoogste podium.

Federer had door de verrassende uitschakeling van Djokovic een gouden kans om na ruim twee jaar wachten eindelijk zijn achttiende grandslamtitel te pakken. Cilic gaf de 33-jarige Zwitser echter geen moment zicht op een finaleplaats. De acht jaar jongere Kroaat had in de eerste twee sets telkens aan een break genoeg en kreeg zelf slechts één breakpoint tegen.

In de derde set leek Federer even de wedstrijd te laten kantelen, maar toen de Zwitser een break voorsprong direct weer inleverde, zonk de moed hem in de schoenen. De door zijn illustere landgenoot Goran Ivanisevic gecoachte Cilic kwam opnieuw op voorsprong en greep in een slotgame met drie aces de overwinning.