Grote protestmars gepland in Islamabad

Redactie

Duizenden mensen zijn van plan om in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad een grote protestmars te houden. Dat heeft protestleider Imran Khan dinsdag op Twitter geschreven. Ondertussen hebben de Pakistaanse autoriteiten veiligheidsmaatregelen getroffen om geweld te voorkomen.

Vorige week werd er ook al geprotesteerd in Islambad. De protesten worden geleid door Khan, een voormalig cricketster, en geestelijke Tahir ul-Qadr. Beiden hebben gezworen net zo lang te blijven demonstreren totdat premier Nawaz Sharif opstapt.

Maandag zei Khan dat hij met zijn aanhang wil gaan protesteren in de Rode Zone, een wijk waar ambassadegebouwen, diverse overheidskantoren en de woning van de premier en de president staan. Dinsdag schreef hij op Twitter dat hij zelf voorop zal gaan in een mars richting het parlementsgebouw.

De autoriteiten hebben al gezegd geen betogers toe te laten tot de Rode Zone. Er zijn dertigduizend agenten ingezet. Leden van de regering hebben de oppositieleiders gevraagd hun plannen te herzien. "We willen dat Imran Khan en Tahir ul-Qadri instemmen met gesprekken met de regering", aldus minister Ahsan Iqbal. "Laat ons plaatsnemen aan tafel en een politieke oplossing vinden."

De betogers, die sinds vorige week in Islamabad bivakkeren, menen dat Sharif heeft gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen in 2013 en eisen dat hij aftreedt. Sharif heeft toegezegd een commissie aan te stellen om de klachten te onderzoeken, maar hij weigert zijn ontslag in te dienen.