[EKA] Goud voor Britten Farah en Dasaolu, Wiggers valt uit

heywoodu

Groot-Brittannië heeft er weer twee Europese titels bij. Nadat Jo Pavey dinsdag de 10 kilometer won en Tiffany Porter woensdag de beste was op de 100 meter horden, voegden Mo Farah en James Dasaolu zich in het rijtje winnaars.

Olympisch- en wereldkampioen Mo Farah bleek te sterk voor de concurrenten op de 10 kilometer. De Brit werd door de Turken in een zetel naar de finish gelopen. Polat Arikan viel Farah al vroeg aan, maar diens Turkse landgenoot Ali Kaya liep het gat al snel weer dicht.

Arikan moest zijn aanval aan het einde bekopen en werd vierde. Kaya leek het zilver te pakken, tot de Brit Andy Vernon hem nog voorbijsnelde. Voor de Nederlander Tom Wiggers liep de race uit op een grote teleurstelling. De 27-jarige Nederlander moest al na 2 kilometer afhaken met een oude teenblessure die weer opspeelde.

Ook het koningsnummer van de atletiek werd een prooi voor de Britten. Op de 100 meter snelde James Dasaolo naar 10,06 seconden, goed voor het goud. Hij troefde daarmee de Fransman Christophe Lemaitre af, die in 2010 en 2012 de titel pakte. De Britten lieten zich zien als topfavoriet voor de 4x100 meter, want ook op de derde en vierde plek stond een landgenoot van Dasaolu. Harry Aikines-Aryeetey pakte brons, voor Dwain Chambers.