Phelps verslagen op één honderdste seconde

heywoodu

Michael Phelps liet vrijdag op het nationaal kampioenschap in Irvine tijdens de heats van de 100 meter vlinderslag nog de beste wereldjaarprestatie noteren, in de finale kon hij het niet afmaken. Tom Shields was de veelvoudig olympisch kampioen met één honderdste van een seconde de baas: 51,29 om 51,30.

Voor Shields was het de tweede nationale titel uit zijn loopbaan, nadat hij twee dagen eerder al de 200 meter vlinderslag won. Dankzij zijn tweede plek wordt Phelps wel geselecteerd voor de Pan-Pacifische kampioenschappen, voor de Amerikanen het grootste internationale toernooi van het jaar.

Blij met zijn selectie was Phelps niet. "Ik ben iemand die er niet tegen kan om te verliezen. Dit blijft me het komende jaar zeker bij." Bob Bowman, al vele jaren de coach van Phelps, was verre van tevreden: "Hij is nog lang niet terug, dit was eigenlijk gewoon heel slecht." Volgens de coach leek Phelps nerveus, wellicht om het nationale team voor de Pan Pacs te halen. "Maar de laatste keer dat ik hem zenuwachtig heb gezien om een nationaal team te halen was voor de trials van de Spelen in Sydney, in 2000, toen hij vijftien jaar jong was."

Phelps voelde zich vooral niet zichzelf, zo zei de legendarische zwemmer. "Normaal ben ik helemaal ontspannen en ben ik volledig klaar om de racen, dat voelde ik vandaag niet. Waarschijnlijk komt het doordat ik gewoon even niet meer gewend ben om met zo'n vorm en zo'n gevoel een competitie in te gaan. Normaal gesproken kan ik terugkijken en zeggen dat ik er alles aan heb gedaan, maar nu ik anderhalf jaar weg ben geweest gaat dat gewoon niet. Wellicht heb ik niet zo hard getraind als ik had moeten doen, en dat laat zich nu zien."