Aangifte Teeven door weduwe vermoorde kroegbaas

Redactie

De weduwe van de in 2006 in Amsterdam vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl heeft aangifte gedaan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wegens meineed. Teeven zou als officier van justitie hebben gelogen over het dreigingsgevaar voor de anonieme getuige Van der Bijl. Dat meldt Vrij Nederland vrijdag.

De vrouw heeft bovendien de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd en eist een schadevergoeding. De staat zou haar man niet voldoende hebben beschermd, terwijl wel bekend was dat Van der Bijl ernstig werd bedreigd.

In deze zaak is Teeven in april gehoord. De weduwe en haar advocaat, Jop Fellinger, beweren dat Teeven in dit verhoor aantoonbaar heeft gelogen. Zo zou Teeven zich nu niets meer herinneren van een briefje met daarop de namen van de vermeende bedreigers dat hij als officier van justitie onder ogen heeft gekregen.

Kroegbaas Thomas van der Bijl werd in april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten toen hij de zaak aan het stofzuigen was. Op dat moment was hij anonieme getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder.