Judobond niet van plan WK te boycotten

Boris (borisz)

De Nederlandse judobond (JBN) is voorlopig niet van plan het WK in het Russische Chelyabinsk te boycotten. De judoka's zullen alleen niet naar de Oeral vertrekken als de veiligheid van hen in het geding komt. 

De JBN denkt nog na over hoe de sporters zullen reageren mocht Vladimir Putin opduiken. De leider van Rusland is een groot liefhebber van de judosport. Hij zit regelmatig op de eerste rij bij grote kampioenschappen, dus de kans op zijn aanwezigheid tijdens een medailleceremonie is groot.

"Een ceremonie is een officiële gebeurtenis", zegt directeur topsport Ben Sonnemans van JBN. "We overleggen nog of het passend is dat mogelijke medaillewinnaars Poetin een hand geven. We leven erg mee met de nabestaanden van slachtoffers." Sonnemans heeft begrip voor mensen die zich afvragen of Nederlandse judoka's het WK niet moeten overslaan vanwege de vermeende Russische betrokkenheid bij de ramp met MH17.

"Natuurlijk vinden ook wij het verschrikkelijk dat er een commercieel toestel uit de lucht wordt geschoten. Dat is gewoon niet te bevatten. Maar we volgen het ministerie van VWS en de sportkoepel NOC*NSF. We mengen ons niet in politieke discussies. Er is geen negatief reisadvies voor Chelyabinsk. We blijven de situatie nauwlettend volgen. De veiligheid mag niet in het geding komen", aldus Sonnemans.

Van de tien Nederlandse deelnemers heeft Kim Polling de grootste kans op de wereldtitel. Zij is grote favoriet voor de titel in de klasse tot 70 kilogram. "Er zijn mensen die roepen dat ik Poetin geen hand moet geven als ik win", vertelt ze. "Dat is makkelijk roepen, maar dat doe je niet zo maar even. Ik denk dat het weinig nut heeft als alleen Nederland het WK boycot. Dan kan de internationale judobond het WK beter aan een ander land geven. Dat maakt meer indruk."

Ook Henk Grol reageert op de situatie. "Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er gebeurd is", zegt de drievoudig winnaar van mondiaal zilver. "Ik vind het vreselijk. Ik zou ook snappen als nabestaanden van slachtoffers uit emotie dingen gaan roepen over een boycot. Maar dit is ook ons werk. Wij hebben het hele jaar keihard getraind. Op het WK staan er straks ook judoka's uit Oekraïne en Rusland tegenover elkaar op de mat."